Je kind straffen door Time-Out te geven

Kinderen kunnen het erg bont maken, maar hoe straf je een kind op een goede wijze? Met een time-out kan je op een goede manier laten weten dat je kindje iets verkeerds heeft gedaan. Bij een time-out haal je iets heel belangrijkst weg bij je kindje, namelijk jouw aandacht.

Hoe moet het?
Wanneer je kindje iets verkeerds doet geeft je eerst een waarschuwing, de tweede keer ga je naar je kindje toe, ga door je knieën en maak je oogcontact. Vertel kort en duidelijk wat hij of zij verkeerd heeft gedaan. Maak er geen heel verhaal van, want dan wordt het alleen maar onduidelijk voor je kind.

Nu breng je jouw kindje naar een plek toe waar hij of zijn niet afgeleidt kan worden. Je kan hierbij denken aan een hoekje in de kamer of eens stoeltje in de gang. Geef je kind geen aandacht tijdens de time-out. Het is de bedoeling dat je kind even de tijd krijgt om na te denken over zijn of haar gedrag.

Zet voor jezelf een timer zodat je jouw kindje niet te lang of te kort een time-out geeft. Laat je kind niet te lang een time-out nemen, het standaardadvies is 1 minuut per levensjaar. Aan het begin kan je dit opbouwen met ene halve minuut, zodat je kindje leert te begrijpen wat een time-out is.

Als de time-out voorbij is ga je jouw kindje weer halen. Ga weer door je knieën en maak oogcontact. Vraag op een rustige manier of je kindje heeft begrepen waarom hij of zij een time-out heeft gekregen. Leg uit aan je kindje waarom jij dit gedrag niet accepteert. Geef daarna je kindje een knuffel.

Tips
– Wees altijd consistent, geef altijd een time-out bij fout gedrag. Het werkt niet als je de ene keer wel een time-out geeft en de andere keer niet. Geef ook maar één waarschuwing van te voren, wacht niet met het geven van een time-out tot je echt boos bent. Je kind zal dan schrikken en het niet goed begrijpen.
– Zorg ervoor dat je altijd kalm blijft tijdens het geven van een time-out.
– Zorg er voor dat je jouw kind ook positieve aandacht geeft als zij of hij goed gedrag vertoont, want vergeet niet belonen werkt altijd beter dan straffen.
– Als je geen goede resultaten ziet dan is het verstandig om een andere methode toe te passen. Niet elke methode werkt voor elk kind.

Delen